Τι κάναμε;

1. Εργαστήρια Πολιτών

Ενεργοποιούμε κοινότητες  πολιτών μέσα από εργαστήρια διαβούλευσης σε φυσικό χώρο για θέματα τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους συμμετοχικού σχεδιασμού,  πολίτες και άλλοι φορείς συν-δημιουργούν  και προτείνουν λύσεις για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.

2013-2015: Διοργανώθηκαν 7 Εργαστήρια Πολιτών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μεσολόγγι και Νέα Σμύρνη στο πλαίσιο των εγχειρημάτων:

ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ: Καταστηματάρχες, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, ακτιβιστές και κάτοικοι της Πλατείας Βαρβακείου στην Αθήνα, συν-δημιούργησαν 6 προτάσεις για την αναγέννηση της περιοχής μέσα από σειρά ανοιχτών εργαστηρίων πολιτών.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ  2.0: Βιώνοντας την εμπειρία της μεθοδολογίας World Café, εκατοντάδες πολίτες στην Αθήνα, το Μεσολόγγι και την Θεσσαλονίκη συμμετείχαν στην δημιουργία ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα «από την βάση».

2. Αστικές εκδηλώσεις

Μέσα από αστικά δρώμενα όπως εκθέσεις, γεύματα και εικαστικές παρεμβάσεις   υποστηρίζουμε και ενεργοποιούμε  τοπικές συλλογικότητες  ώστε να συντελέσουν στην αναγέννηση και στον επαναπροσδιορισμό του δημόσιου χώρου.

2013-2015: Υποστηρίχθηκαν 96 αστικές εκδηλώσεις σε Αθήνα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο και Πάτρα στο πλαίσιο του δικτύου:

IMAGINE THE CITY: Τέσσερις νέες εκθέσεις «Φαντάσου την πόλη» παρουσίασαν στο κοινό υπάρχουσες  προτάσεις από αρχιτέκτονες, σχεδιαστές  και πολεοδόμους για έργα κοινής ωφέλειας στην Κοζάνη, την Κόρινθο, την Πάτρα και την Θεσσαλονίκη. Μέσα από παρουσιάσεις, τρισδιάστατα μοντέλα, διαδικτυακό υλικό αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις , οι τοπικές ομάδες άνοιξαν τον διάλογο για τις διαδικασίες σχεδιασμού των ελληνικών πόλεων και τον αστικό πολιτισμό.

3. Εκπαιδεύσεις

Οργανώνουμε βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε θέματα συμμετοχικής  ηγεσίας, συμμετοχικού σχεδιασμού, νέων μεθόδων ενεργοποίησης πολιτών και διαβουλεύσεων σε φυσικό χώρο. Συμβάλλουμε έτσι στην ανάπτυξη ικανοτήτων στελεχών και οργανισμών σε ποικίλους τομείς σε όλη την χώρα.

2013-2015:
Πραγματοποιήθηκαν 7 εκπαιδεύσεις σε Αθήνα, Μεσολόγγι, Κοζάνη, Βόλο και Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή 265 ατόμων από 15 πόλεις της Ελλάδας.

ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ! Δημόσιοι λειτουργοί, εκπρόσωποι MKO, κοινωνικοί επιχειρηματίες, εκπαιδευτικοί  έχουν ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιούν συμμετοχικές μεθόδους στην υλοποίηση τοπικών έργων και την ενεργοποίηση κοινοτήτων.

4. Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Συνεργαζόμαστε  με ιδιωτικές επιχειρήσεις για τον επαναπροσδιορισμό της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης  και την μετάβαση από την έννοια του καταναλωτή σε αυτή του πολίτη, αναπτύσσοντας δημιουργικές παρεμβάσεις  αστικής αναγέννησης. Υποστηρίζουμε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που επιθυμούν να ενισχύσουν τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων συμμετοχικής διακυβέρνησης.

ΣΥΝΑΘΗΝΑ: Συμμετείχαμε  στο σχεδιασμό και τη σύνταξη της πρότασης του Δήμου Αθηναίων στο διαγωνισμό Mayors Challenge του Ιδρύματος Bloomberg Philanthropies. Η πρόταση κέρδισε χρηματοδότηση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ  για την νέα Αντιδημαρχία Κοινωνίας Πολιτών και την αναβάθμιση της πλατφόρμας συνΑθηνά.

5. Διεπιστημονικά Συνέδρια

Καλούμε διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές και ακτιβιστές σε μια προσπάθεια ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και αναπτύσσουμε  στρατηγικές συμμαχίες με τοπικές πρωτοβουλίες και οργανισμούς σε διακρατικό επίπεδο.

15 εμπειρογνώμονες από 6 χώρες συμμετείχαν στη διεθνή συνάντηση με θέμα  «Συμμετοχή Πολιτών: σχεδιάζοντας από την πλατεία της γειτονιάς έως το Σύνταγμα της χώρας» που οργανώθηκε στην Αθήνα στις 21/03/2015 στο πλαίσιο του έργου ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ. Μπορείτε να δείτε όλες τις παρουσιάσεις σε βίντεο εδώ

6. Ψηφιακά εργαλεία

Συνεργαζόμαστε με  εταιρίες υψηλής τεχνολογίας για την ανάπτυξη διαδικτυακών εργαλείων ανοικτού λογισμικού,  τα οποία θα έχουν την δυνατότητα  να ενδυναμώσουν  διατοπικές κοινότητες και να βελτιώσουν τις δημόσιες εφαρμογές ανοικτής διακυβέρνησης.

2013-2015: Υποστηρίξαμε την ανάλυση προδιαγραφών και την δοκιμή των εξής εργαλείων σε φυσικό χώρο: 

Το ACTIVE COMMONS (υπό ανάπτυξη) είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία βοηθά διατομεακές κοινότητες να δράσουν για έναν κοινό σκοπό.  Χρησιμοποιώντας  κοινούς χάρτες, ημερολόγιο δραστηριοτήτων και την δυνατότητα κοινής χρήσης φακέλων,  διάφορες πρωτοβουλίες πολιτών μπορούν να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και να ευρύνουν τις δραστηριότητες και τον αντίκτυπο τους.

To DEMOCRACIT είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο που αναπτύσσει η SciFy με σκοπό να κάνει αποτελεσματικότερη την χρήση των  δημόσιων εφαρμογών ανοικτής διακυβέρνησης όπως το OpenGov. Βελτιώνει τη διαδικασία του σχολιασμού, προσφέρει περιλήψεις νομοσχεδίων και διευκολύνει την ανάλυση και οπτικοποίηση δεδομένων.