Ευχαριστούμε!

Κατά την περίοδο 2013-2015 στόχος μας είναι η ανάδειξη πρότυπων μεθοδολογιών που θα διευκολύνουν την ενεργοποίηση και  εμπλοκή των πολιτών στις δημόσιες διαδικασίες,  στην προσπάθεια μας να προκαλέσουμε νέες μορφές διακυβέρνησης. Επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε χώρους, δίκτυα, εργαλεία αλλά και διαδικασίες  που θα επιτρέψουν στους πολίτες να οραματιστούν αλλά και να δημιουργήσουν το πλαίσιο στο οποίο θέλουν και τους αξίζει να ζουν συλλογικά. Τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίσαμε την πρόκληση να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα ενεργοποιήσουν συστημικές αλλαγές μέσα σε συνθήκες  απελευθέρωσης της δημιουργικότητας, διευκόλυνσης του πειραματισμού και  ανάδειξης της καινοτομίας.

 

Αυτή η περίοδος εκκίνησης  για  τον οργανισμό μας ήταν γεμάτη προκλήσεις και έμπνευση, αναταράξεις αλλά και υπερβάσεις.

Αξιοποιώντας μια σειρά από  άτυπα δίκτυα  και τα έργα που αναπτύχθηκαν από το 2009, ιδρύσαμε ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό  με σκοπό  την διεύρυνση  και εμβάθυνση των δράσεων  σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Κανένα από τα έργα που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την δέσμευση, την συνεργασία και την έμπνευση που αντλήσαμε  από τους εκατοντάδες  ενεργούς και δημιουργικούς ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν  σε αυτήν την συναρπαστική διερεύνηση νέων δυνατοτήτων.

Καθώς αναπτύσσουμε συνεργατικούς σχηματισμούς και δίκτυα δράσης για την αστική αναγέννηση και την πολιτική καινοτομία,  ζούμε προσωπικές και συλλογικές υπερβάσεις οι οποίες οδηγούν σε νέα και ανεξερεύνητα πεδία γνώσης και εμπειρίας. Στην προσπάθεια αυτή λειτουργεί ως αρωγός η φλόγα, η δέσμευση, το θάρρος και η ανοιχτοσύνη όλων όσων δεν φοβήθηκαν να συνεργαστούν, να εκτεθούν, να αμφισβητηθούν. Με γνώμονα  κοινές αξίες και έναν κοινό σκοπό, ποικίλες ομάδες δρουν κάτω από απαιτητικές συνθήκες, καταφέρνουν να δημιουργήσουν συνθήκες εμπιστοσύνης, να συνθέσουν διαφορετικές ιδέες και  να υλοποιήσουν δράσεις με ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο στις γειτονιές, τις πόλεις, της περιφέρειες και την χώρα στο σύνολο της.

Σε όλους αυτούς τους ενεργούς πολίτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μεσολόγγι, Κοζάνη, Κόρινθο και Πάτρα, οι οποίοι τα δύο τελευταία χρόνια  έγιναν  με την δράση τους φορείς κοινωνικής αλλαγής  δεν μπορούμε παρά μόνο να εκφράσουμε βαθιά ευγνωμοσύνη και σεβασμό.

Εξίσου θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα ιδρύματα και τους πολίτες που υποστήριξαν  οικονομικά τις δράσεις μας, όλες τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που προσέφεραν πολύτιμες δωρεές σε είδος για την επίτευξη των σκοπών μας, καθώς και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τους δημόσιους φορείς που έδειξαν προθυμία και ετοιμότητα να συνεργαστούν, αξιοποιώντας  την τεχνογνωσία που αναπτύξαμε τα δύο αυτά χρόνια.

Αργά αλλά σταθερά, συνεισφέρουμε στην δημιουργία νέων εμπειριών που επανασυνδέουν τον πολίτη και την πόλη, τον πολιτισμό, την πολιτική και την πολιτεία. Από την αναβίωση μιας εγκαταλελειμμένης πλατείας έως τη δημιουργία ενός νέου Συντάγματος για την χώρα από τους πολίτες, υλοποιούμε έμπρακτα την δέσμευση του οργανισμού μας: να ενδυναμώσει  την κοινωνική συμμετοχή και τον πειραματισμό, να καλλιεργήσει συνθήκες  αμφίδρομης μάθησης και να συνδράμει  στην κοινωνική και πολιτική καινοτομία.

Σας καλούμε να ανακαλύψετε  στιγμιότυπα της διαδρομής που διανύσαμε τα δύο τελευταία χρόνια μέσα  από εικόνες αλλά και μαρτυρίες των μελών, των συμμετεχόντων στις δράσεις μας και των εταίρων μας.

Παράλληλα σας προσκαλούμε να γίνετε μέλη του οργανισμού μας και να υποστηρίξετε τις προσπάθειες μας κατά την προσεχή, γεμάτη κοινωνικές προκλήσεις,  περίοδο έρευνας και δράσης.

Σας ευχαριστούμε όλους

Μαίρη Καρατζά & Στεφανία Ξυδιά
Συνιδρύτριες της Place Identity